Waarom dit kwaliteitsregister en wie zijn betrokken?

Waarom een Relatietherapeuten Register?

Het Relatietherapeuten Register Nederland is in het leven geroepen om mensen die hulp zoeken bij relatieproblemen te informeren over de kwaliteit van relatietherapeuten. Het beroep van relatietherapeut is niet door wettelijke regelgeving ingekaderd en de titel ‘relatietherapeut’ is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen zich relatietherapeut mag noemen, ongeacht opleiding, kwaliteit van (ethisch) handelen en ervaring. De relatietherapeuten die je vindt in het Relatietherapeuten Register Nederland voldoen aan de ethische- (de register relatietherapeut B) en kwaliteitsnormen (de register relatietherapeut A) voor het uitoefenen van het vak van relatietherapeut en spannen zich in om deze kwaliteitsstandaard ook in de toekomst te behouden. Het Relatietherapeuten Register Nederland ziet erop toe dat aangesloten relatietherapeuten worden beoordeeld op hun kwaliteiten als relatietherapeut en zichzelf blijven ontwikkelen door een goede en regelmatige beroepsuitoefening (ervaring) en scholing.

Wie zijn betrokken bij dit initiatief?

Het Relatietherapeuten Register Nederland is een initiatief uit het werkveld van de relatietherapie. Oftewel van betrokken personen en organisaties in het werkveld die zich zorgen maken over het feit dat het werkveld is vertroebeld door mensen die zich relatietherapeut noemen maar daarvoor niet voldoende competent zijn. Vanuit deze zorg zijn in de eerste helft van 2023 de eerste aanzetten gegeven voor een Beroepsprofiel, een Opleidingsprofiel en een Beroepscode voor ‘de relatietherapeut in Nederland’. Het Register is de uitwerking daarvan en tevens een instrument dat we via deze website in handen leggen van de ‘consument’. Het Register wordt bestuurd door een werkveldcommissie waarin op dit moment drie leden actief zijn. De commissie zoekt nog naar drie leden uit verschillende hoeken van het werkveld die haar aanvullen tot een totaal van zes. Heb je interesse? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in.

Harrie Kolsteeg, initiatiefnemer Relatietherapeuten Register

Harrie is psycholoog (stressmanagement) en ondernemer. Zijn interesse in derde generatie gedragstherapie heeft geleid tot de oprichting van de organisaties StressWise Psychologen, StressWise Academy en MindfulnessFabriek, en de overname van Centrum voor Mindfulness Nederland. Het is zijn missie om mensen samen te brengen en verschillen te overbruggen door acceptatie te bevorderen (een kernaspect van derde generatie gedragstherapie). De filosofie van de stoïcijnen is tevens een belangrijke bron van inspiratie voor hem. Zij stelden zichzelf de vraag: hoe goed te leven? (waarbij ‘goed’ ook staat voor ‘gelukkig’). In een goede (gelukkige) relatie spelen acceptatie en verbinding een belangrijke rol. Het Relatietherapeuten Register vindt haar oorsprong in deze gedachtengang. Het zorgt ervoor dat goede – of misschien liever moderne – relatietherapeuten zich verbinden op één plek en met elkaar iets creëren dat waardevol kan zijn voor heel veel stellen.

Mariëtte Huibrechtse is geregistreerd in het Relatietherapeuten Register als relatietherapeut A

Mariëtte Huibrechtse, initiatiefnemer RelatietherapieWijzer

Mariëtte is opgeleid als relatietherapeut en psychosociaal therapeut. In verschillende plaatsen in Nederland gaf zij relatietherapie en individuele therapie aan cliënten met uiteenlopende hulpvragen. Op dit moment wekt zij voornamelijk vanuit haar praktijk in Hilversum en Het Gooi. Mariëtte is oprecht geraakt door de wanhoop en onmacht waarmee cliënten bij haar aankloppen. Volgens haar bestaat er nog steeds een taboe op het vragen van hulp. Men doet dat dan ook vaak laat, heel laat. Cliënten raken vervreemd van zichzelf en vervreemd van hun partner. Mariëtte wil zich inzetten voor het verlagen van deze drempel. Dit register, waar degelijk opgeleide therapeuten geregistreerd staan, is een belangrijke stap in de goede richting. Voor cliënten, verwijzers en andere professionals. En natuurlijk voor de relatietherapeuten zelf.

Het Relatietherapeuten register wordt bestuurd door mensen en organisaties uit het werkveld

Sluit je aan bij onze werkveldcommissie (WVC)

Onze Werkveldcommissie of WVC is nog niet compleet. Wij zoeken nog naar relatietherapeuten of andere professionals uit het werkveld die onze commissie willen aanvullen om Het Register te versterken en verder te brengen in de toekomst. Het Beroepsprofiel, de Beroepscode en het Opleidingsprofiel zijn geen statische constructen, maar flexibele concepten die evolueren in en met de tijd. Met andere woorden, Het Register als instituut is continu in (voortgaande) beweging. En daarvoor is input nodig vanuit het werkveld. Via professionals, maar ook via consumenten. Om dat te realiseren willen we graag een breed georiënteerde commissie zijn. Voel je je als professional aangesproken? Meld je dan bij ons als aankomend collega en vul onderstaand formulier in. We zien uit naar je recatie!

Met vriendelijke groet, namens de WVC,

Harrie Kolsteeg

Heb je interesse om deel uit te maken van onze WVC
Verstuur dit formulier en ontvang binnen enkele dagen een reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.