Registreer je in het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten

Verlichte grot met welvingen in de vorm van een hart

Registratie in het Relatietherapeuten Register

Je kunt je als relatietherapeut registreren in het Relatietherapeuten Register Nederland als je beschikt over voldoende opleiding en daarnaast je kennis en vaardigheden up-to-date houdt en uitbreidt door supervisie. Verder is het voor registratie belangrijk dat je als professional actief bent als relatietherapeut of met regelmaat relatietherapeutische interventies pleegt in een professionele setting (bijvoorbeeld als onderdeel van een beroep in de gezondheidszorg of als maatschappelijk werker of andere hbo- of wo-functie).

Opleidingseis centraal

Naast het onderschrijven van de Beroepscode voor relatietherapeuten staat de opleidingseis centraal bij registratie in het Relatietherapeuten Register Nederland. Hierdoor kunnen cliënten ervan op aan dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om het beroep van relatietherapeut een gedegen invulling te geven. Hierbij staat de jaaropleiding tot Relatietherapeut ACT van StressWise Academy model voor ‘de juiste opleiding’. Deze opleiding is in september 2023 voor het eerst van start gegaan en zal op 1 maart 2024 voor de tweede keer starten. Meer over deze jaaropleiding vind je op deze website onder Opleidingsprofiel en op de website van StressWise Academy.

Register relatietherapeut A en B

Het Register ken twee registraties: register relatietherapeut A en B. Je kunt je laten registreren als register relatietherapeut B, als je (nog) niet voldoet aan de eisen voor registratie als register relatietherapeut A, maar wel werkzaam bent als relatietherapeut of een beroep hebt waarin je regelmatig op professioneel niveau relatietherapie (of relatiecoaching) toepast. Jouw registratie gaat dan gepaard met de vermelding ‘register relatietherapeut B’. Je voldoet dan (nog) niet aan de opleidingseis (voor de A-categorie), maar dient wel te voldoen aan de overige eisen, zoals onder andere regelmatige uitvoering van relatietherapeutische interventies, onderschrijving van de Beroepscode voor Relatietherapeuten en het volgen van supervisie. Voor registratie in de B-categorie dien je wel tenminste enige opleiding in relatietherapie te hebben ontvangen, zoals bijvoorbeeld een opleiding IBCT of EFT. Maar dit kunnen dus ook andere relatietherapie-opleidingen zijn. Bij je aanmelding kun je aangeven welke opleiding(en) je hebt afgrond.

Eisen voor registratie als register relatietherapeut A

Het Relatietherapeuten Register is opgesteld om cliënten (stellen met relatieproblemen) helderheid te verschaffen over de kwaliteit van relatietherapeuten in Nederland. Alle therapeuten die als relatietherapeut A vermeld staan in het Register voldoen aan de minimale eisen van opleiding en ervaring. Dit wil overigens niet zeggen dat relatietherapeuten die niet vermeld staan per definitie niet aan deze eisen voldoen. Het Register verschaft in elk geval duidelijkheid over degenen die wel vermeld staan. De criteria voor registratie als relatietherapeut A zijn de volgende:

  • Het onderschrijven van, en (ethisch) handelen naar de Beroepscode voor Relatietherapeuten;
  • Het met goed resultaat afgerond hebben van een erkende hbo- of wo-bachelor opleiding in de sociale sector of ander bewijs dat je de algemeen therapeutische vaardigheden (zoals beschreven in het Beroepsprofiel) op minimaal hbo-niveau beheerst;
  • Het met goed resultaat afgerond hebben van de jaaropleiding Relatietherapeut ACT van StressWise Academy (op dit moment nog de enige opleiding in Nederland die voldoet aan de opleidingseisen);
  • Het jaarlijks volgen van 3 uur supervisie bij een supervisor die is aangesloten bij het Register;
  • Het bijhouden van vakliteratuur en nieuwe (wetenschappelijke) ontwikkelingen in het vakgebied.
Vrouw met donkere huidskleur zit op een bank en werkt op een laptop computer

Registreren is eenvoudig

Om je te registreren vul je onderstaand formulier in. Je krijgt dan van ons een bevestiging van je inschrijving met een verzoek om aanvullende informatie. Met deze informatie kunnen we je profiel compleet maken.

Als je de opleiding Relatietherapeut ACT van StressWise Academy hebt afgerond wordt je geregistreerd als relatietherapeut A. Heb je een andere cursus of opleiding gevolgd op het gebied van relatietherapie, dan wordt je geregistreerd als relatietherapeut B.

Een vermelding in het Relatietherapeuten Register Nederland is kosteloos. Hetzelfde geldt voor jouw profiel op deze website. Vul het formulier hieronder in en vermeld bij ‘Eventuele vragen of opmerkingen’ de opleiding(en) die je hebt afgerond. En verstuur het formulier om je te laten registreren als praktiserend register relatietherapeut.

Verstuur dit formulier om je registratie te starten
Je ontvangt van ons binnen enkele dagen een reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.